Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti w sosie gorgonzola z indykiem, pomidorkami i bazylią

Przepis dnia 2017-09-27
Spaghetti w sosie gorgonzola z indykiem, pomidorkami i bazylią

Autor: Futka

Przepisów i artykułów: 858 Ocena: 20348

Dodano: 22.09.2017

Odsłon: 1591

Dzień dobry! Przyszła do nas piękna jesień! :) Świat wokół staje się kolorowy! W lasach znajdziemy grzyby, a na drzewach kasztany i złote liście. Jednak, gdy przyjdą pochmurne i szare jesienne dni, zróbmy sobie obiad pełen kolorów, którymi obdarowuje nas natura. Zafundujmy sobie "słońce" na talerzu. Dzisiejsze, kolorowe połączenie jest jednym z moich ulubionych makaronowych dań. Spaghetti skąpane w wyrazistym i aromatycznym sosie gorgonzola, pozwala rozpieszczać wszystkie zmysły. Całość dopełniają rumiane polędwiczki z indyka oraz kolorowe dodatki - słodkie pomidorki cherry i świeża bazylia. Danie jest bardzo pożywne, a przygotujemy je błyskawicznie. Smacznego! :)

Składniki

  • makaron spaghetti
  • 200 g śmietany 18%
  • 100 g sera gorgonzola
  • 120 g polędwicy z indyka
  • pomidorki koktajlowe
  • świeża bazylia
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz biały
  • sól do smaku
  • oliwa z oliwek
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Śmietanę i ser gorgonzola przekładamy do garnuszka, dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i podgrzewamy do momentu, aż ser się rozpuści, a sos stanie się jednolity.

  2. Polędwiczkę z indyka kroimy w kostkę, oprószamy ją solą oraz białym pieprzem i rumienimy na oliwie z oliwek.

  3. Ugotowany makaron mieszamy z sosem gorgonzola, wykładamy na talerze i układamy na wierzch kawałki podsmażonego indyka, pomidorki cherry oraz świeże listki bazylii.

  4. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń