Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti z bazyliowym sosem

Spaghetti z bazyliowym sosem

Autor: MojaKuchnia

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 1681

Dodano: 26.08.2014

Odsłon: 20608

Przepis na to danie jest banalnie prosty, bo własnie takie zazwyczaj są włoskie pasty. Wystarczy kilka podstawowych składników oraz około 15 minut, żeby przygotować smaczne i świeże danie dla 4 osób. Do przygotowania użyłem makaronu z pszenicy durum. Można też wykorzystać świeże ciasto na lasagne (do kupienia w wielu sklepach), które kroimy na dowolnej grubości paski. W ten sposób mamy makaron prawie domowy.

Składniki

  • Duży pęczek bazylii
  • 2 cytryny
  • 3 jajka
  • 10 dag tartego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Makaron spaghetti
  • Sól
  • Pieprz
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wstawiamy do gotowania wodę na makaron.

    W tym czasie do miseczki wrzucamy liście bazylii, zostawiając kilka z nich. Solimy i miksujemy na gładką masę (można również utrzeć w moździerzu).

    Oddzielamy żółtka od białek i wrzucamy do dużej miski, dodajemy pastę z bazylii, pieprz, ocieramy skórkę z jednej cytryny i wyciskamy sok z obu cytryn, dodajemy parmezan i dokładnie mieszamy. Na koniec wrzucamy posiekane pozostałe liście bazylii.

    Kiedy woda na makaron zacznie się gotować solimy ją i wrzucamy makaron.

    Miskę z sosem ustawiamy nad gotującym się makaronem i podgrzewamy, ciągle mieszając. Trzeba pilnować żeby sos się nie ściął. Gdyby wyszedł zbyt gęsty można dodać dwie łyżki wody z makaronu. Doprawiamy do smaku.

    Ugotowany makaron, bezpośrednio z garnka, przekładamy do miski z sosem i dokładnie mieszamy.

    Sos powinien oblepić makaron.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń