Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti z boczniakami w kozim sosie

Spaghetti z boczniakami w kozim sosie

Autor:

Przepisów i artykułów: 1923 Ocena: 43931

Dodano:

Odsłon: 204

Pyszna propozycja na smaczny, szybki obiad.

Składniki

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 100 g słoniny wędzonej
  • 250 g boczniaków
  • 100 g twarogowego sera koziego
  • 150 ml jogurtu koziego
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.

    Słoninę kroimy w kostkę. Na dużej patelni wytapiamy tłuszcz.
    Boczniaki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki.
    Cebulę siekamy.
    Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Ser kroimy w kostkę, dodajemy do jogurtu, mieszamy.

    Gdy tłuszcz się wytopi, dodajemy boczniaki, marchew i smażymy przez 10 min, cały czas mieszając.
    Następnie dodajemy cebulę, chwilę podsmażamy, aż cebula stanie się szklista, zmniejszamy płomień. Dodajemy jogurt wymieszany z kozim serem oraz lubczyk. Dusimy pod przykryciem (na niewielkim ogniu) przez 5 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Do sosu dodajemy makaron, dokładnie łączymy.
    Podajemy z posiekanym szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń