Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti z brokułami i kurczakiem w sosie gorgonzola

Spaghetti z brokułami i kurczakiem w sosie gorgonzola

Autor:

Przepisów i artykułów: 933 Ocena: 24069

Dodano:

Odsłon: 373

Dzisiaj zapraszam na pełnoziarnisty makaron spaghetti w wyrazistym, lekko pikantnym i bardzo aromatycznym sosie na bazie sera gorgonzola z brokułami oraz polędwiczkami z kurczaka. Danie jest szybkie i bardzo proste w przygotowaniu, ale jego smak z pewnością zadowoli nasze kubki smakowe. To zestawienie polecam wszystkim głodomorom, którzy cenią pyszne i pożywne dania, nie wymagające długiego przygotowywania :)

Składniki

  • pełnoziarnisty makaron spaghetti
  • 1 mały brokuł
  • 200 g polędwiczek z kurczaka
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • SOS:
  • 100 g sera gorgonzola
  • 170 g śmietany 18 %
  • 0,5 łyżeczki ksylitolu
  • pieprz biały
  • czosnek granulowany
  • sól do smaku
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do garnuszka dodajemy śmietanę oraz ser gorgonzola i podgrzewamy dla dobrego połączenia obu składników. Sos doprawiamy solą, białym pieprzem, szczyptą czosnku granulowanego i ksylitolem.

  2. Brokuł dzielimy na różyczki, wrzucamy je na osolony i lekko posłodzony wrzątek i gotujemy al dente (około 5 minut). Kilka różyczek dodajemy do sosu, rozgniatamy widelcem i mieszamy.

  3. Polędwiczki z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy je solą oraz pieprzem i smażymy na oliwie z oliwek na delikatnie rumiany kolor.

  4. Makaron spaghetti gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Ugotowany i odcedzony makaron mieszamy z sosem gorgonzola, dodajemy pozostałe różyczki brokuła oraz podsmażone polędwiczki kurczaka i gotowe! :)

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń