Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti z cukinii z pomidorowo-czosnkowym sosem

Spaghetti z cukinii z pomidorowo-czosnkowym sosem

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 1784

Dodano:

Odsłon: 6043

Danie lekkie, dietetyczne ale nie tracące na smaku.

Składniki

  • 2 małe cukinie
  • 1 cebulka szalotka
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka krojonych pomidorów w naturalnym sosie (lub kilka dojrzałych pomidorów pokrojonych w kostkę.)
  • płatki chilli
  • sól, pieprz
  • listki bazylii
  • 1 łyżeczka oleju
1-2 os. 30 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Cukinie bardzo dokładnie myjemy, nie obieramy ze skóry. Obieraczką do jarzyn ścinamy cienkie plastry cukinii wzdłuż. Ścinamy do momentu aż pojawią nam się pestki, wówczas przekręcamy cukinię i ścinamy z kolejnej jej strony. Pozostały środek wyrzucamy.

  2. Uzyskane plasterki kroimy na cieniutkie paseczki i delikatnie je rozdzielamy.

  3. Spaghetti gotujemy na wrzącej, delikatnie osolonej wodzie nie dłużej niż 2 min.

  4. W międzyczasie przygotowujemy sos.
    Na rozgrzaną łyżeczkę oliwy wrzucamy drobno pokrojoną szalotkę, chwilę szklimy i dolewamy pomidory z puszki. doprawiamy solą, pieprzem, płatkami chilli i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dusimy do zredukowania się sosu.
    Gotowym sosem polewamy nasze spaghetti z cukinii , dekorujemy połówkami pomidorków koktajlowych i listkami bazylii. Ja podałam do tego dania również pierś z kurczaka gotowaną na parze.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń