Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti z Klopsikami.

Spaghetti z Klopsikami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 475 Ocena: 8589

Dodano:

Odsłon: 837

Ostatnio u nas królują makarony.Mój syn upodobał sobie najbardziej makaron jak "włosy",więc co miałam zrobić poczyniłam wersję spaghetti z klopsikami tym razem.

Składniki

  • 5 porcji
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duży pomidor malinowy
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka majeranku
  • zioła prowansalskie
  • ulubione przyprawy do dań kuchni włoskiej
  • ulubione przyprawy do mielonego
  • 3-4 łyżki oleju do smażenia
  • natka pietruszki
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać i posiekać w grubszą kosteczkę,wrzucić na patelnie z olejem oraz obraną i startą na grubych oczkach tarki marchewką,podsmażyć do zarumienienia cebuli,wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek,po min.całość przełożyć do garnka,zalać passatą pomidorową i wstawić na wolny ogień.
    Do garnka wrzucamy obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki pomidora.
    Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem,majerankiem,ziołami prowansalskimi oraz ulubionymi przyprawami do mielonego,wbijamy jajko i wsypujemy bułkę tartą,wyrabiamy ręką,kulamy nie za duże klopsiki,które obsmażamy na patelni z nie dużą ilością oleju,z każdej strony na rumiano.
    Następnie przekładamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu ok.20 min.co jakiś czas mieszając.
    Klopsiki wyjmujemy z sosu,a do sosu wrzucamy ugotowany wg przepisu na opakowaniu makaron,dokładnie mieszamy,aby cały makaron oblepił się w sosie,nakładamy na talerze,na wierzchu kładziemy klopsiki i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń