Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti z klopsikami z białej kiełbasy

Spaghetti z klopsikami z białej kiełbasy

Autor: Bellapi

Przepisów i artykułów: 172 Ocena: 1790

Dodano: 30.10.2017

Odsłon: 530

Dość nietypowy pomysł który przypadł mojej rodzinie do gustu. Szczególnie dzieciaki szaleją za małymi mięsnymi kuleczkami

Składniki

  • 500 gram makaronu spaghetti
  • 1 cebula
  • 6 surowych białych kiełbasek
  • 150gram twardego żółtego sera
  • 700ml passaty pomidorowej
  • sól
  • Pieprz
  • pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 2 łyżeczki drobnego cukru trzcinowego
  • pół pęczka świeżego szczypiorku
  • łyżka oleju rzepakowego
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kiełbaski pozbawiamy osłonek dokładnie razem mieszamy po czym formujemy małe pulpeciki średnicy ok 4 cm.
    Smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. ( Pamiętajmy aby patelnia miała nieprzywierające dno ).
    W między czasie cebulę drobno siekamy dorzucamy do pulpecików. Dodajemy łyżkę leju.
    Gdy cebula się zeszkli wlewamy passatę i zmniejszamy ogień.
    Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i pieprzem cayenne.
    Jeżeli będzie za kwaśne dodajemy cukier.
    W osobnym garnku gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu.
    Gdy na patelni sos się zredukuje do pożądanej konsystencji wrzucamy starty ser ( pozostawiając odrobinę do posypania ), oraz posiekany szczypiorek.

  2. Gdy makaron się ugotuje łyżką cedzakową przekładamy makaron z garnka wprost na patelnię z sosem.
    Dokładnie mieszamy.

  3. Podajemy gorące posypane startym żółtym serem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń