Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli ktoś jest miłośnikiem spaghetti z klopsikami, to taka wersja też mu posmakuje. Oczywiście klopsiki z tofu nie smakują identycznie jak te mięsne - tu nie ma co się oszukiwać - ale są naprawdę bardzo smaczne :) Przepis ten na początku swojej wegetariańsko-wegańskiej drogi znalazłam u niezastąpionej Marty Dymek :) ja robię go jednak w mniejszej ilości, bo tyle co jest w oryginale, nie zjadłabym przez tydzień :)
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1060
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 123
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1060
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 123
Składniki
Spaghetti gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i zostawiamy na durszlaku, aż ocieknie.
W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej i szklimy na nim posiekaną w kostkę cebulkę. Kiedy cebulka się zeszkli, dodajemy posiekany czosnek i jeszcze chwilkę razem smażymy.
Do garnka dodajemy pomidory z puszki lub świeże. Jeśli dodajemy świeże, kroimy je przedtem w kostkę (można też obrać ze skórki). Dodajemy też sporą szczyptę soli, zioła, ocet balsamiczny, mieszamy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez jakieś 30 minut.
W czasie, gdy dusi się sos, przygotowujemy klopsiki: tofu kroimy lub łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wysokiego naczynia. Dodajemy też wszystkie pozostałe składniki. Wszystko razem miksujemy blenderem. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Z masy lepimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Usmażone odkładamy na ręcznik papierowy, żeby je odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Sos pomidorowy doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli garnek jest nieduży, to przelewamy sos do większego. Dodajemy ugotowane spaghetti i klopsiki i podgrzewamy razem kilka minut do czasu, aż wszystko będzie gorące. Podajemy od razu, na gorąco, ozdobione listkami świeżej bazylii. Można też posypać wegańskim parmezanem. Smacznego!!!!