Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti z kurkami w sosie śmietanowym

Spaghetti z kurkami w sosie śmietanowym

Autor: Futka

Przepisów i artykułów: 831 Ocena: 18969

Dodano: 12.07.2017

Odsłon: 2952

Uwielbiam grzyby, zarówno te leśne, jak i smakowite pieczarki oraz boczniaki. Najbardziej jednak lubię pospolite, ale szlachetne kurki, bardzo niepowtarzalne i delikatne w smaku. Kurka, lisiczka, pieprzyk jadalny to piękne nazwy, którymi określa się ten gatunek grzybów z rodziny pieprznikowatych. Najbardziej lubię je w połączeniu ze śmietaną, dlatego dziś zapraszam na smaczne zestawienie makaronu spaghetti z kremowym sosem śmietanowym z dodatkiem kurek oraz świeżej natki pietruszki. Smaku całości dodają prażone ziarna słonecznika. Gorąco polecam :)

Składniki

  • makaron spaghetti
  • 200 g kurek
  • 200 g śmietany 18 %
  • 1 cebula biała
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • ziarna słonecznika
  • plaster masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz do smaku
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron spaghetti gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Kurki oczyszczamy, myjemy i osuszamy na ręczniki papierowym. Pokrojoną w kostkę cebulkę szklimy na maśle, dodajemy czosnek oraz kurki i smażymy do momentu odparowania wody z grzybów. Zawartość patelni zalewamy śmietaną i dusimy wszystko około 5 minut. Na koniec doprawiamy całość szczyptą gałki muszkatołowej, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

    Ugotowany makaron mieszamy z gotowym sosem i posiekaną natką pietruszki. Danie wykładamy na talerze i posypujemy je uprażonymi ziarnami słonecznika.

  2. Smak całości możemy jeszcze bardziej podkreślić, posypując makaron startym parmezanem. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń