Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti z mulami w sosie pomidorowym

Spaghetti z mulami w sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 37

Dodano:

Odsłon: 82

Czasem trzeba się troszkę porozpieszczać, zwłaszcza jak w biedronce zdarzą się takie smakołyki jak świeże mule!

Składniki

1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mule dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Interesują nas jedynie te, które są zamknięte. Otwartymi można postukać w blat, jeśli się zamkną, oznacza to, że są świeże.

    Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej posiekaną szalotkę i czosnek, dodać chili. Dodać mule i wino. Gotować na malutkim ogniu kilka minut, dopóki wszystkie mule sie nie otworzą. JEMY TYLKO TE KTÓRE SIĘ OTWARŁY. Następnie wyciągnąć mule, a do wywaru dodać puszkę pokrojonych pomidorów i gotować dopóki sos się nie zredukuje (ok. 10-15 minut). W tym czasie wyciągnąć małże ze skorupek, zostawić 6 sztuk nie obranych do dekoracji. Obrane mule dodać do sosu, doprawić solą do smaku. Wrzucić także te nieobrane.

  2. Ugotować makaron al'dente, dodać do sosu, wymieszać dobrze, podawać z tartym parmezanem i świeżą bazylią. Oczywiście nie zapomnieć o kieliszku białego wina, tego które zostało dodane do sosu :)

    Taka mała rada na koniec ... nie gotujcie tego np. w ceramicznej patelni czy woku, bo spiszecie je na straty ... mądry Polak po szkodzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń