Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti z sosem bolognese:

Spaghetti z sosem bolognese:

Autor:

Przepisów i artykułów: 306 Ocena: 2437

Dodano:

Odsłon: 81

Do tego dania nie trzeba nikogo przymuszać. Szybko znika z talerzy. Uwielbiają go nawet nasi najmłodsi domownicy.

Składniki

  • 250 g makaronu
  • 400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, odrobina cukru do smaku
  • 1 szklanka domowej pasty warzywnej lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • oregano lub tymianek
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • kilka łyżek białego wina
  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • gałązki świeżego koperku do dekoracji
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie


  1. Na rozgrzany olej wrzucić drobno posiekaną cebulę i leciutko zeszklić. Dodać mielone mięso i listek laurowy, chwilę smażyć, cały czas mieszając.
    Następnie dodać pastę warzywną lub koncentrat (mogą być pomidory obrane ze skórki) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, słodką papryką, pieprzem i cukrem. Wlać wino. Dodać oregano lub tymianek. Odparować nadmiar płynu.
    Ugotować makaron (nie rozgotować).
    Podać z sosem. Wokół talerza zetrzeć na drobnych oczkach żółty ser. Udekorować pomidorkami koktajlowymi i gałązkami świeżego koperku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń