Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti z tuńczykiem i pomidorami

Spaghetti z tuńczykiem i pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 102 Ocena: 767

Dodano:

Odsłon: 179

Zastanawialiście się kiedyś dlaczego w sklepach nie ma tuńczyka w pomidorach? Hmm.. czyżby to nie było dobre połączenie? Nie byłabym sobą, gdybym tego nie sprawdziła! :) Moim zdaniem wyszło całkiem zgrabne danie, w którym tuńczyk absolutnie nie dominuje, wręcz jest mało wyczuwalny - można więc śmiało przemycić go w diecie dzieci i osób, które za rybami nie przepadają:)

Składniki

  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chilli
  • 2 pomidory
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • makaron spaghetti (u mnie bezglutenowy, kukurydziany)
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Polecam makaron ugotowany al dente :)
    Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.
    Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy czosnek i pokrojoną w paseczki papryczkę chilli (lub chilli w proszku - ok. 1 łyżeczki).
    Pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Przekładamy do cebuli i dusimy, aż pomidory się rozpadną.
    Natkę siekamy, część odstawiamy do dekoracji, resztę dodajemy do dania.
    Gdy sos będzie już gęstniał dodajemy tuńczyka razem z olejem. Całość mieszamy, doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą (ja nie soliłam).
    Makaron odcedzamy i przekładamy do sosu. Całość mieszamy i od razu wykładamy na talerze. Posypujemy wierzch natką.
    Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

SlodkoSlodka83 28 czerwca Tanio,szybko i smacznie :-) Zdecydowanie moje klimaty :-)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń