Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti z zielonym pesto, cukinią, żółtym serem i orzechami włoskimi

Spaghetti z zielonym pesto, cukinią, żółtym serem i orzechami włoskimi

Autor: alkakucharka

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 198

Dodano: 16.11.2016

Odsłon: 218

Spaghetti z zielonym pesto, cukinią, żółtym serem i orzechami włoskimi. Szybkie,proste i smaczne danie.

Składniki

  • makaron spaghetti (ok. 250 g )
  • dwie średnie cukinie
  • zielone pesto (wasze ulubione , ja użyłam firmy Baresa)
  • żółty ser ok. 10 g (wasz ulubiony , ja miałam akurat goude w lodówce)
  • garść orzechów włoskich
  • czosnek - 2 ząbki
  • oliwa z oliwek
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kroję cukinię w plastry ,następnie w paski.Na rozgrzaną patelnię z łyżką oliwy z oliwek, wrzucam pokrojone w paski cukinie. Solę ,pieprzę,
    dodaję przeciśnietę przez praskę 2 ząbki czosnku i duszę przez ok. 20 minut pod przykryciem.


    Do głębokiej miski przekładam pesto,dodaję dwie łyżki oliwy z oliwek, pokrojony w kostkę ser żółty, posiekane orzechy włoskie, miksuję blenderem, (masa nie jest całkowicie gładka, ponieważ lubię jak chrupie :)).
    Kiedy cukinia jest już miękka, dodaję do niej zmiksowany sos pesto i duszę razem jeszcze 5 minut.
    Makaron gotuję w osolonej wodzie nieco krócej (2-4 min), niż zalecono nam na opakowaniu, tak by makaron był al dente. Ugotowany makaron dorzucam na patelnię, mieszam by wszystko ładnie się połączyło, dodatkowe kilka minut razem na patelni, doprawiam do smaku i gotowe.

    Na koniec posypuję startym serem.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń