Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti ze schabem i karmelizowanymi gruszkami

Spaghetti ze schabem i karmelizowanymi gruszkami

Autor: Steve

Przepisów i artykułów: 334 Ocena: 2918

Dodano: 27.04.2017

Odsłon: 102

spaghetti ze schabem i karmelizowanymi gruszkami to danie, które jest kombinacją smaków...ale udaną ;)

Składniki

  • Mięso :
  • schab bez kości 450 g
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • imbir mielony 2/3 łyżeczki
  • czosnek 2 ząbki
  • kucharek 1/2 łyżeczki
  • pieprz kolorowy ziarnisty 1/3 łyżeczki
  • wino białe wytrawne 1/2 szklanki
  • Sos :
  • chrzan tarty 1 łyżka
  • śmietana 30 % 2/3 szklanki
  • Dodatki
  • gruszka 3 szt
  • cukier brązowy 1 łyżka
  • makaron spaghetti 300 g
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do miski wlać oliwę, dodać przyprawy, przeciśnięty czosnek i całość wymieszać. Schab umyć i pokroić, najpierw w plastry, a potem w paski, dodać do miski, wymieszać i odstawić na ok. 40 min. Po tym czasie rozgrzać patelnię i wrzucić całą zawartość miski. Obsmażać przez kilka minut od czasu do czasu mieszając. Następnie wlać wino i dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości.

  2. W tym czasie ugotować w osolonej wodzie makaron al dente, odcedzić i przelać zimną wodą. Następnie mięso wyciągnąć, a do sosu dodać tarty chrzan, wymieszać. Wlać śmietankę i zagotować. Na końcu z powrotem dodać mięso i makron, wymieszać.

  3. Na patelnię wsypać cukier, roztopić i dodać obrane i pokrojone w ćwiartki owoce, karmelizować przez kilka minut z każdej strony. Na talerz wyłożyć plasterki gruszki, po czym dodać wymieszany makaron.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń