Do góry

Przekąski Przepis na:

Spanakopita

Przepis dnia 2010-02-28
Spanakopita

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1970

Dodano:

Odsłon: 12924

Greckie trojkaty z serem feta i szpinakiem

Składniki

  • ciasto phyllo (rozmrozone), 10 platow
  • szpinak, 1/2 kg
  • ser feta, 250g
  • maslo, 1/2 szklanki
  • pieprz
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzac do tem. 180stC. Szpinak ugotowac a nastepnie odcedzic i dobrze odcisnac cala wode. Wymieszacw misce z pokruszonym serem feta, popieprzyc.

  2. Roztopic maslo a nastepnie przestudzic odrobine. Na blat roboczy wylozyc plat ciasta (dlusza strona "do siebie"), posmarowac maslem i nalozyc kolejny plat. Pociac ciasto na paski o szerokosci okolo 5-6cm. Na koniec paska nalozyc lyzke farszu.

  3. Zlozyc pasek ciasta w trojkat. Tak samo postapic z kolejnymi paskami. Trojkaty ulozyc na blasze i posmarowac maslem. Piec na zloty kolor (okolo 20min) Jesli ktos nie wie jak skladac paski w trojkaty proponuje poszukac na internecie "skladanie flagi USA"

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

granita 01 marca 2010 Olip- ja wole zdecydowanie na cieplo.Zimne traca swoja chrupkosc, wilgotnieja.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

olip 28 lutego 2010 mam pytanie czy podawać na ciepło czy może być podane jako zakąska na zimno??

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

granita 28 lutego 2010 Mirabelko dziekuje za pomoc w wyjasnieniu, przyznam sie szczerze, ze nie mam pojecia gdzie takie rzeczy kupowac w Polsce. Dziekuje wszystkim za mile opinie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 26 lutego 2010 Pozwolę się wtrącić, bo granita jest z Kanady, więc może nie wiedzieć, jak to z phyllo w PL jest :) w Polsce nazywa się to ciasto "filo" i można je kupić w sieci sklepów "Kuchnie świata", są także w niektórych delikatesach, np. Alma lub Bomi :) trzeba szukać w zamrażarkach lub chłodniach :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 26 lutego 2010 powiedz mi prosze granita co to jest ciasto phyllo czy można je kupić w polsce bo nigdy o takim nie słyszałam a chciałabym wypróbować twój przepis bo danie wygląda pysznie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

china 26 lutego 2010 wlasne zjadlam dobra porcje spanakopity,zrobionej przez moja tesciowa jako doswiadczona grecka gosposia jest w tym expertem, tylko do wiadomosci podam ze takie male nazywaja sie spanakopitakia, a spanakopita to taka na cala blaszke, a do szpinaku radze dodac drobno pokrojony szczypiorek ,koperek i troszke oliwy-bardzo polecam grecka kuchnie i brawo za przepis

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 26 lutego 2010 cudne danie ,dla takiego jedzenia aż chce się żyć :)))))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń