Do góry

Dania główne Przepis na:

Spatzle - czyli niemieckie kluski kładzione

Spatzle - czyli niemieckie kluski kładzione

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 1249

Dodano:

Odsłon: 14583

Tradycyjne niemieckie kluski kładzione. Zamiast podawać je na maśle, jak podaje przepis, można podsmażyć w patelni boczek, a następnie podsmażyć w nim ugotowane kluski i podawać ze skwarkami.

Składniki

  • 125 g (1 szklanka) mąki pszennej
  • 60 ml (0.25 szklanki) mleka
  • 2 jajka
  • 0.5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta świeżo zmielonego białego pieprzu
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 3 l gorącej wody
  • 2 łyżki masła
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszać z solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dobrze ubić jajka i na przemian z mlekiem dodawać do suchych składników. Miksować ciasto, aż będzie gładkie.

  2. Wyciskać ciasto wprost do osolonej gotującej wody przez prasę do szpecli lub przez durszlak albo metalową tarkę. (Można też położyć ciasto na niewielkiej desce do krojenia, a następnie, trzymając deskę tuż nad wrzątkiem, odcinać ciasto szerokim nożem po kawałeczku tak, by wpadało do wody.)

  3. Wyciskać po kilka klusek na raz i gotować przez 5 do 8 minut. Wybierać łyżką durszlakową.

  4. Ugotowane szpecle podsmażyć na maśle lub margarynie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 15 sierpnia 2012 Bardzo apetycznie wyglądają Twoje szpecle:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń