Do góry

Dania główne Przepis na:

Sposób na bakłażana

Sposób na bakłażana

Autor:

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 2198

Dodano:

Odsłon: 7130

Szybkie, niskokaloryczne, pomaga "posprzątać" lodówkę. ;P

Składniki

  • bakłażan, 1 szt
  • papryka świeża, 1/2 szt
  • cebula, 1 mała
  • pomidor, 1 mały
  • Makaron ugotowany (np. z poprzedniego dnia), 2 garście
  • Natka pietruszki, bazylia (najlepiej świeża), wg uznania
  • oliwa, 2-3 łyżki
  • sól, pieprz, wg uznania
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na oliwie zeszklić cebulę w piórkach lub kostce (jak kto woli), dodać pokrojonego w kostkę bakłażana ze skórką (dobrze pokrojonego najpierw posolić, zostawić na kilka minut, potem wypłukać, nie będzie gorzki), następnie dodać pokrojoną paprykę a na końcu pomidora bo jest najmiększy a nie chcemy by się rozpadł.

  2. Gdy warzywa będą miękkie, dorzucamy makaron by się zagrzał i przeszedł smakiem, doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy zieleniną. Gotowe! Oczywiście możecie dorzucić coś od siebie, co lubicie i akurat macie w lodówce, to tylko kwestia fantazji... ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

luw78 07 sierpnia 2017 Super pomysł, wyszła pychotka. Ja dodatkowo posypałam na końcu parmezanem.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dorcia41 08 lutego 2013 To coś dla mnie, do ulubionych i na stół :) 5-ka

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

palooka 12 listopada 2012 Fajne i szybkie danie. Bardzo lubię dania jednogarnkowe.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 02 listopada 2012 Super przepis,mi również często zostaje ugotowany makaron i następnym razem zrobię danie z Twego przepisu:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Tosca 02 listopada 2012 Tylko wtedy nie byłby niskokaloryczny... Ale pyszny! :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 02 listopada 2012 Bardzo fajny sposób na wykorzystanie makaronu, którego często zdarza mi się w nadmiarze ugotować. Przełożyłabym całość do naczynia żaroodpornego, przykryła mozzarella i zapiekła do rozpuszczenia sera :) Przepis już jest w ulubionych, pozdrawiam :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń