Do góry

Dania główne Przepis na:

Sposób na indyka

Sposób na indyka

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 44

Dodano:

Odsłon: 4080

Smaczne, niecodzienne

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso oddzielamy od kości, kroimy na średniej wielkości plasterki/kawałki. Składniki marynaty (woda, oliwa, sos sojowy, zmiażdżony czosnek przyprawa meksykańska i vegeta) mieszamy, wkładamy mięso i odstawiamy na noc do lodówki.

  2. Rodzynki zalewamy w szklance gorącej wody. Cebulę kroimy w półplastry, smażymy dodając soli i pieprzu. Na dno blaszki/naczynia żaroodpornego układamy całą cebulę, na to kawałki indyka. jabłka cieńko kroić w półplastry (ze skórką) i przekładać każdy kawałek indyka.

  3. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, włożyć blaszkę z indykiem. Po 10 minutach wyjąć, powstałym sosem polewać indyka i jabłka. Po 30 min porozrzucać rodzynki i ponownie przelać powstałym sosem. Ewentualnie można dodać oliwy lub wody jeśli sosu będzie mało. Piec jeszcze około 15-20 min.

  4. Indyk w taki sposób marynowany i pieczony zachowuje kruchość. Do dania pasuje ogórek kiszony i ziemniaki z wody.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń