Do góry

Dania główne Przepis na:

Sposób na zielone szparagi

Sposób na zielone  szparagi

Autor: patros

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 23

Dodano: 14.06.2018

Odsłon: 296

Bardzo smaczna zapiekanka z zielonymi szparagami, szynka, slodkimi ziemniakami i sosem holenderskim.

Składniki

  • 0,5 kg slodkich ziemniaków
  • 0,5 kg zielonych szparagów
  • 200 g gotowanej szynki
  • 150 g tartego sera (np. ementaler)
  • 250 ml smietany
  • 300 ml sosu holenderskiego
  • siwieza bazylia
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrac, pokroic w plastry i gotowac do czasu, gdy nie beda jeszcze zbyt miekkie.
    Szparagi obrac, kazdy podzielic na 3 czesci i gotowac podobnie jak ziemniaki, aby nie byly zbyt miekkie.
    Szynke pokroic w kostke.

    Do foremki wlozyc napierw ziemniaki, polowe szynki, szparagi i reszte szynki.

    Sos holenderski zmieszac ze smietana, posiekana bazylia i przyprawami, nastepnie polac nim warzywa.

    Posypac serem i piec w temp. 200! C (góra/dól) ok. 20 min.

    Podawac, gdy ser bedzie mial zloty kolor

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń