Do góry

Dania główne Przepis na:

SRÓDZIEMNOMORSKA ZAPIEKANKA WARZYWNA --- BRIAM

SRÓDZIEMNOMORSKA ZAPIEKANKA WARZYWNA --- BRIAM

Autor: ximona

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 958

Dodano: 02.06.2010

Odsłon: 10146

Ta potrawa i jej wariacje znana jest w całej Południowej Europie – we Francji jako ratatouille, w Hiszpanii jako pisto czy tiella we Włoszech. Różni je głównie sposób przyrządzenia. W wersji greckiej jest to kolejna warzywna zapiekanka, która doskonale komponuje się z daniami z grilla.

Składniki

  • bakłażany, pokrojone w talarki, 2
  • cukinie, pokrojone w półksiężyce, 2
  • duża cebula, pokrojona w kostkę, 1
  • duże ziemniaki, pokrojone w talarki, 2
  • różnokolorowe papryki, pokrojone w paski, 3
  • koncentrat pomidorowy
  • rozdrobnione pomidory, 3
  • oregano
  • sól,pieprz
  • oliwa, 1/2szklanki
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie pokrojone warzywa ulożyć w wysmarowanym naczyniu żaroodpornym,posolić, posypać oregano ,polać oliwą ,na wierzch pomiędzy warzywa dodać rozdrobnione pomidory lub pummaro . Zapiec wszystko w piekarniku okolo 1 godziny w 180 stopniach

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

china 03 czerwca 2010 polecam z feta.....mmmmmm i dodac do pieczenia sporo pietruszki!

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

magdaniel 03 czerwca 2010 wyglada super ale ja obralabym pomidory papryke i pummaro ze skory, bo na zdjeciu widac ze po zapieczeniu skory odchodza i po pierwsze nie fajnie to wyglada, a po drugie ja poprostu nie lubie jak jem delikatne warzywa i czuje te skorki

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

koko6 03 czerwca 2010 Witam,czy bakłażanów nie trzeba wcześniej pozbyć goryczki ?Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Lumiuz 02 czerwca 2010 wygląda pysznie! muszę koniecznie wypróbować

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń