Do góry

Dodatki Przepis na:

Śródziemnomorski chleb z cukinią

Śródziemnomorski chleb z cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 4686

Dodano:

Odsłon: 1498

Doskonaly dodatek nie tylko do dan sródziemnomorskich. Smakuje tez z maslem, albo sam, najlepiej jeszcze cieply.

Składniki

  • 300 g mąki
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • 1-2 młode cukinie (około 200 g)
  • tymianek,
  • gładka pietruszka
  • bazylia
  • majeranek
  • oregano
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Drozdze kruszymy, mieszamy z miodem i ok. 180 ml chlodnej wody. Dodajemy do przecedzonej maki wraz z oliwa i sola. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy przykryte w cieple miejsce na ok. godzine.
    Cukinie ucieramy na drobnej tarce a nastepnie mocno wyciskamy w scierce.
    Przyprawy drobno siekamy i dodajemy z cukinia do ciasta. Wszystko dokladnie mieszamy i odstawiamy ponownie w cieple miejsce.

  2. Blache wykladamy papierem do pieczenia i formujemy na nim placek o grubosci ok. 1 cm.
    Pieczemy ok. 20-25 min. w temp. 230° C
    Po upieczeniu mozna chleb posmarowac oliwa z oliwek zmieszana z ziolami i sola morska.
    Chleb smakuje najlepiej jeszcze cieply.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Piwowarska 28 grudnia 2015 Piękny chlebuś wyszedł Też takie robię lecz z gotowych mieszanek. Kupuje je na stronie sklep.gronpiek.pl jest z nimi dużo mniej roboty, a efekt jest niesamowity. Od zakupu do gotowego chlebka mija zaledwie kilka godzin. Proste przygotowanie, prosty przepis i mamy chlebek jak z okładki Serdecznie polecam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 19 czerwca 2014 Mocno zainspirowana Twoim przepisem, upiekłam (z lekkimi modyfikacjami)! Chlebek wychodzi pulchny, miękki i intensywnie pachnący ziołami. Smak cukinii rewelacyjnie komponuję się z domieszanym miodem (dałam więcej). Kompozycja ziół świetnie podkreśla całość. Nic tylko zabierać się za pieczenie i jedzenie! :) Relacja tu: http://grunttoprzepis.blogspot.com/2014/06/zielony-chleb-cukiniowy.html Odpowiedzi: 3 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patros 09 czerwca 2014 Wczoraj znalazłem przepis, dzisiaj juz robię!.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 01 czerwca 2014 Uwielbiam wszystko co z cukinią! Jutro robię!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 23 maja 2014 Wspaniały ... też zabieram przepis :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 21 maja 2014 jak ja lubię takie pieczywko ! cukinia na pewno będzie go pięknie utrzymywać w świeżości, na drugi dzień też na pewno pyszny Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń