Do góry

Desery Przepis na:

Stefanka

Stefanka

Autor:

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 7462

Dodano:

Odsłon: 16722

ciasto rozpływa się w ustach :)

Składniki

  • ciasto:
  • 1 kg mąki
  • 20 dkg cukru pudru
  • 2 łyżeczki sody
  • 4 całe jajka
  • 10 dkg masła lub margaryny
  • 20 dkg miodu
  • krem:
  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka wody
  • 10 kopiastych łyżek kaszy manny
  • 400 g masła
  • 200 g cukru
  • 4 żółtka
  • sok z 2 cytryn
  • polewa:
  • 1 gorzka czekolada
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mleka
  • kokos
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Roztopić masło i miód.
    Na stolnicę przesiać mąkę, sodę dodać cukier puder i jajka razem wymieszać, stopniowo dodać roztopione masło z miodem.
    Zagnieść ciasto.
    Podzielić na 5 równych części, rozwałkować na blaszce i piec po kolei w 180 stopniach ok 10-15 min. (ja do tych placków używam blaszki bez jednego boku. Ciasto rozwałkowuję od razu na papier pergaminowy, a żeby sobie ułatwić to na ciasto kładę folię spożywczą i wtedy idealnie mam rozwałkowane.)

  2. Krem:
    Mleko zagotować. Do miseczki dać mannę, cukier, wodę i wymieszać żeby nie było grudek, następnie wlać do gotującego się mleka. Powstały grysik wystudzić.
    W misce zmiksować masło, żółtka i stopniowo dodawać grysik. Na koniec dodać sok z cytryn. Krem podzielić na 4 części i przekładać placki.

  3. Polewa:
    czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodać masło i mleko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Gotową masą polać ciasto i posypać np. kokosem.
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kobra666 06 stycznia 2014 Te ozdóbki są zupełnie niepotrzebne,bo to ciacho jest grzechu warte.Niesamowicie pracochłonne i później w smaku genialne.Podziwiam za całokształt.. :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń