Do góry

Dania główne Przepis na:

Stek z grilla z potrawką warzywną

Stek z grilla z potrawką warzywną

Autor: Futka

Przepisów i artykułów: 851 Ocena: 20069

Dodano: 20.06.2014

Odsłon: 1543

Przepis na zdrowy, kolorowy, pożywny i bardzo aromatyczny obiadek.

Składniki

  • 400 g mięsa wieprzowego (szynka lub łopatka)
  • MARYNATA DO MIĘSA:
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (zimnotłoczonego)
  • 2 łyżki sosu sojowego (indonezyjskiego)
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki curry
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • POTRAWKA WARZYWNA
  • 4 marchewki
  • 3 papryki: czerwona, zielona i biało - żółta
  • 1 papryczka chilli
  • 2 białe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Pęczek natki pietruszki i mały pęczek koperku
  • 1,5 łyżki ketchupu
  • 1,5 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Sól i pieprz
1-2 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy na steki i rozbijamy je tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą, aby zapobiec rozpryskiwaniu.

    Przygotowanie marynaty:

    Do miseczki dodajemy olej, sos sojowy, curry, pieprz cayenne, słodką paprykę, kurkumę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystkie składniki mieszamy, a powstałą marynatą nacieramy steki.

    Steki wkładamy do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
    Można także zamarynować je wieczorem i zostawić na noc - wtedy będą jeszcze bardziej aromatyczne.

  2. Przygotowanie potrawki warzywnej:

    Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach, papryki i cebule kroimy w kostkę, a natki siekamy.

    Cebulę szklimy na oleju rzepakowym, następnie dodajemy utartą marchewkę i dusimy przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy papryki, podlewamy delikatnie wodą i dusimy pod przykryciem przez 10 minut od czasu do czasu mieszając.
    Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, koper oraz przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i dusimy wszystko przez około 2-3 minuty.

  3. Na koniec do warzyw dodajemy sos sojowy, ketchup i jeszcze przez chwilę wszystko dusimy, doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

  4. Steki smażymy z obu stron na grillu. Ja przygotowałam je na grillu elektrycznym - mięso było miękkie i soczyste.

    Gotowe steki podajemy z potrawką warzywną.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

OliviaGlab 22 czerwca 2014 Wow wygląda serio pycha :D Tylko ja mam dwie lewe do gotowania :/.. dlatego stołuje się (ostatnio) głównie w http://www.roadamerican.pl/
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pysznie-zdrowo-kolorowo 21 czerwca 2014 Pyszne, konkretne jedzonko:) Dla mnie super zwłaszcza ta potrawka warzywna:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 20 czerwca 2014 Dziękuję Wam bardzo za miłe opinie :) zachęcam do wypróbowania ;) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 20 czerwca 2014 Przepyszne danie. Bardzo fajnie zrobione warzywka. :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 20 czerwca 2014 wyglada przepysznie, ciekawa potrawka, pewnie tak samo smakuje do ryby. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozena58 20 czerwca 2014 taki obiadek... mam nadzieję,że docenią to Twoi domownicy, wtedy będzie to najlepsza nagroda, dla mnie super obiad!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń