Do góry

Dania główne Przepis na:

Steki portobello

Steki portobello

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 32

Dodano:

Odsłon: 170

Portobello - piękna nazwa i wyjątkowy smak. Grzyby portobello to tak naprawdę nieco odmieniona pieczarka, którą ze względu na rozmiar najczęściej faszerujemy, a można ją również przygotować w formie pysznych steków :)

Składniki

  • 4-5 pieczarek portobello
  • Olej
  • ulubione warzywa do podania
  • na marynatę :
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • sól, czarny pieprz
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy do składników na marynatę. Dokładnie mieszamy.

  2. Pieczarki myjemy i usuwamy trzony, nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki na 2 godz.
    Zamarynowane pieczarki smażymy na odrobinie oleju, z obu stron do momentu aż będą miękkie. Podczas smażenie można lekko dociskać, żeby równo się usmażyły.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń