Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Steki z kurczaka pod rzeżuchą"
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 134
Polecam.
Odsłon: 770
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 108
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 134
Polecam.
Odsłon: 770
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 108
Składniki
Mięso opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym, pokrój na cztery płaty. Każdy płat ponacinaj z wierzchu ostrym nożem (nie rozbijaj mięsa na cienkie kotlety).
Przygotowane mięso na drobiowe steki natrzyj starannie z każdej strony solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć mięso. Smaż na średnim ogniu po 6-8 minut z każdej strony.
Usmażone steki zdejmij z patelni, trzymaj w cieple. Na patelnię z pozostałym po smażeniu piersi kurczaka tłuszczem włóż masło. Ogrzewaj do rozpuszczenia.
Opłucz i osusz pomidorki koktajlowe, przekrój je na połówki. Na osobnej patelni rozgrzej oliwę. Przesmaż pomidorki, oprósz solą, pieprzem i listkami bazylii.
Steki rozłóż na talerze, polej sosem maślanym i posyp rzeżuchą. Podawaj z pomidorkami.
Czas ok. 30 min; porcja – 340 kcal, cena 4,30 złŹródło: Świat kobiety