Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Apetycznie podsmażane mięso z lekko pikantnym i słodkim sosem.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 16
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 73
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 157
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 187
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 16
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 73
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 157
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 187
Składniki
Cebulkę obrać i bardzo drobno pokroić. Pomidory zalać wrzątkiem, opłukać zimną wodą, obrać ze skórki, a następnie pokroić w bardzo drobną kostkę, usuwając przy tym pestki i gniazda szypułek.
Masło stopić w garnku i zeszklić na nim cebulę. Dodać cukier i lekko go skarmelizować, po czym dodać pokrojone pomidory oraz portwajn. Sos gotować około 10 min na małym ogniu.
Steki spłaszczyć nieco dłonią i posypać pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę lub margarynę i obsmażyć na niej steki z obu stron najpierw krótko na dużym ogniu, a potem, w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia, od 2 do 8 minut z każdej strony na średnim ogniu.
Sos zmiksować w garnku i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Życzę smacznego :)