Do góry

Dania główne Przepis na:

Steki z sosem z pomidorów i portwajnu

Steki z sosem z pomidorów i portwajnu

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 49

Dodano:

Odsłon: 416

Apetycznie podsmażane mięso z lekko pikantnym i słodkim sosem.

Składniki

  • cebula, 1 mała
  • pomidory, 2
  • masło, 1 łyżka
  • portwajn (ew. sok pomarańczowy), 1/2 szklanki
  • steki wołowe z rosfbetu, 4
  • sól i pieprz
  • oliwa lub margaryna do smażenia
  • łyżeczka cukru
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulkę obrać i bardzo drobno pokroić. Pomidory zalać wrzątkiem, opłukać zimną wodą, obrać ze skórki, a następnie pokroić w bardzo drobną kostkę, usuwając przy tym pestki i gniazda szypułek.

  2. Masło stopić w garnku i zeszklić na nim cebulę. Dodać cukier i lekko go skarmelizować, po czym dodać pokrojone pomidory oraz portwajn. Sos gotować około 10 min na małym ogniu.

  3. Steki spłaszczyć nieco dłonią i posypać pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę lub margarynę i obsmażyć na niej steki z obu stron najpierw krótko na dużym ogniu, a potem, w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia, od 2 do 8 minut z każdej strony na średnim ogniu.

  4. Sos zmiksować w garnku i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Życzę smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń