Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczysty i smaczny kawałek mięsa idealnie nadający się do grillowania.
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 23
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 537
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 762
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 40
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 23
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 537
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 762
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 40
Składniki
Najpierw trzeba przygotować sól cytrynową. Dokładnie utrzeć sól morską i skórkę cytrynową w moździerzu. Przełożyć do małej brytfanny i zostawić w ciepłym miejscu na 8 godzin albo całą noc, żeby mieszanka odrobinę wyschła. Palcami rozdrobnić przyprawę, usuwając wszystkie grudki.
Rozgrzać grill do wysokiej temperatury. Przyprawić steki odrobiną soli morskiej i skropić połową oliwy. Grillować je 2-3 minuty z każdej strony, jeśli chcemy żeby były półkrwiste. Ewentualnie zaczekać, aż mięso osiągnie taki stopień wysmażenia, jaki kto lubi.
W tym czasie posiekać drobno trawę cytrynową na desce do krojenia. Połowę trawy przełożyć do małej miski. Zmielić trochę czarnego pieprzu nad trawą cytrynową na desce, po czym posypać odrobiną soli cytrynowej. Na wierzchu położyć steki, przyprawić je odrobiną soli cytrynowej i czarnym pieprzem, po czym posypać resztką posiekanej trawy cytrynowej. Odłożyć na 5 minut przykryte folią aluminiową w ciepłym miejscu.
Przygotować deskę mięs z grilla albo podawać steki na oddzielnych talerzach, skropione sokami, oliwą i posypane resztą trawy cytrynowej, razem z ćwiartkami cytryny.