Do góry

Desery Przepis na:

Sticky buns - bułeczki w karmelu

Sticky buns - bułeczki w karmelu

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 7296

Dodano:

Odsłon: 4603

Amerykańskie bułeczki w słodkiej i lepkiej karmelowej glazurze. Stąd nazwa tych bułeczek - sticky (lepkie). Całość obsypana jest chrupiącymi orzechami. Bułeczki w środku wypełnione są cynamonem, co nadaje im wspaniałego aromatu. Dodatkowo do nadzienia można dodać pokrojone w kostkę jabłko. Bułeczki po upieczeniu odrywamy od całości jedna po drugiej.

Składniki

  • Na ciasto drożdżowe:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 20g drożdży świeżych
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 60g miękkiego masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • Na posypkę cynamonową:
  • 40g stopionoego masła, wystudzonego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • pół szklanki brązowego cukru
  • Na glazurę karmelową:
  • 80g masła
  • pół szklanki brązowego cukru;
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki mleka (można pominąć)
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów (dowolnych, mogą być mieszane)
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: drożdże rozprowadzamy z cukrem i kilkoma łyżkami ciepłego mleka, dodajemy 2 łyżki mąki i powstanie Nam zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier i masło i rękami ugniatamy, by połączyło się z suchymi składnikami (tak jak kruszonkę). Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn, resztę mleka i jajko i mieszamy. Potem ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy. W rękach rozcieramy kilka kropel oleju, smarujemy ciasto, wkładamy do miski i odstawiamy pod ściereczką w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny (do podwojenia objętości).Następnie ciasto ponownie krótko zagniatamy i rozwałkowujemy na duży prostokąt grubości około 1cm.

  2. Posypka: cynamon mieszamy z cukrem. Roztopionym masłem smarujemy rozwałkowane ciasto, posypujemy obficie mieszanką cynamonowo - cukrową. Ciasto zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku. Kroimy na 16 kawałków

  3. Glazura: wszystkie składniki umieszczamy w rondelku. Podgrzewamy mieszając aż wszystko się rozpuści. Zagotowujemy i podgrzewamy około 4-5 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Glazurę wylewamy do formy do pieczenia wysmarowanej masłem. Na glazurę wsypujemy równomiernie orzechy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

  4. Na przestudzonym karmelu układamy pokrojone kawałki ciasta w odstępach około 1cm. Formę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Wyrośnięte bułeczki pieczemy około 40 minut w 180 stopniach, jeśli zaczną się zbyt mocno rumienić przykrywamy formę folią aluminiową.

    Po upieczeniu formę z bułeczkami odstawiamy na 15 minut do przestudzenia, następnie formę odwracamy do góry nogami i bułeczki przekładamy na talerz lub deskę. Najlepiej smakują na ciepło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń