Do góry

Desery Przepis na:

Stos słodkości

Stos słodkości

Autor:

Przepisów i artykułów: 197 Ocena: 3884

Dodano:

Odsłon: 610

Bardzo smaczny deser z brioszek lub chalki, jablek, orzeszków piniowych i rodzynek, przykryty bezowa chmurka. Jest tak pozywny, ze moze smialo zastapic glówne danie na slodko. Ten smak polubia nie tylko dzieci...

Składniki

  • 6 brioszek, bułeczek maślanych lub ½ chałki
  • 4 podłużne biszkopty
  • 3-4 jabłka
  • 1 laska wanilii
  • 4 jajka
  • ¼ l mleka
  • ¼ l śmietany
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 100 g orzeszków piniowych
  • 100 g rodzynek
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pokroic bulki lub chalke na plasterki o grubosci 1 cm.
    Umyc jablka, usunac gniazda nasienne i pokroic je w cienkie plasterki.
    Wyskrobac ziarenka z laski wanilii, oddzielic zóltka od bialek, wymieszac żółtka z mlekiem, smietaną, 2 lyzkami cukru i ziarenkami wanilii az powstanie masa mleczno-jajeczna. Wysmarowac foremke zaroodporna odrobina masla.
    Wlac do foremki troche masy mleczno-jajecznej, wylozyc dno kromkami brioszki i rozlozyc na nich plasterki jablek.

  2. Warstwe jablek posypac orzeszkami piniowymi i rodzynkami i zalac nastepna porcja masy mleczno-jajecznej.
    Ulozyc kolejna warstwę kromek brioszek i jablek z orzeszkami piniowymi i rodzynkami. Zalac reszta masy mleczno-jajecznej.

  3. Posypac wierzch pokruszonymi biszkoptami i wylozyc kawalkami masla.

  4. Piec przez ok.30-40 min. w temp 180° C
    Pod koniec czasu pieczenia ubic bialka z odrobina cukru i wysmarowac nimi cala powierzchnie po czym piec jeszcze 4-5 min.
    Podawac z sosem waniliowym.


    Przepis na domowy sos waniliowy:

    https://smaker.pl/przepis-domowy-sos-waniliowy,169631,konhambos.html

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń