Do góry

Desery Przepis na:

Straszne ciasto

Przepis dnia 2017-10-31
Straszne ciasto

Autor:

Przepisów i artykułów: 260 Ocena: 3382

Dodano:

Odsłon: 4466

Ciasto straszne z wyglądu, połączeniem smaku natomiast zaskakuje. Słodki pomysł na przyjęcie.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt czekoladowy: Mleko podgrzej, rozpuść w nim połamaną czekoladę. Wystudź. Sypkie składniki wymieszaj (mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i kakao). Jajko ubij mikserem z cukrem na puszystą masę. Dodawaj powoli śmietanę i olej. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i sypkie składniki. Ciasto wylej do formy (tortownica 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 30 minut w 180 stopniach C.
    Biszkopt szpinakowy: Szpinak podgrzewaj na patelni do czasu aż woda odparuje. Jajka utrzyj mikserem z cukrem. Powoli dodawaj olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodaj szpinak. Wymieszaj łyżką. Piecz przez 40 minut w 180 stopniach C.
    Krem: Galaretki rozpuść w szklance wody i wystudź. Kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier i śnieżkę. Porcjami dodawaj twaróg. Wymieszaj z chłodną galaretką.
    Każdy z biszkoptów przekrój na dwie części- powstaną 4 blaty. Ułóż kolejno biszkopt czekoladowy, masa, biszkopt szpinakowy, masa, biszkopt czekoladowy, masa, poruszony biszkopt szpinakowy. Ciasto ozdób żelkami. Przechowuj w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bozka44 31 października 2017 gary Barbary, przeczytalam przepis z wielka ciekawoscia, gdyz chcialam dojsc do sedna sprawy, czyli jak sie robi te OCZY!! a tu - mozna kupic gotowe... Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń