Do góry

Dania główne Przepis na:

Strogonow według babci

Strogonow według babci

Autor: ania_hultaj

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 12

Dodano: 10.10.2010

Odsłon: 7068

Danie bardzo smaczne, idealne dla kulinarnych leniuchów. Nie wymaga dużego doświadczenia. Danie bardzo uniwersalne, można podawać z makaronem, ryżem, ziemiakami, kaszą itd.

Składniki

  • wołowina lub wieprzowina (powinna być polędwica wołowa), 0,5kg
  • pieczarki, 30dek
  • cebule, 2szt
  • masło, 10dek
  • Przecier pomidorwy, 3 łyżki
  • Ogórek kiszony, 2szt
  • serek topiony naturalny, 10dek
  • Śmietana 30%, 200ml
  • sól, pieprz, do smaku
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w paski (nie mogą być grube bo będą niesmaczne), wrzucamy do rondelka (może być garnek) razem z masłem. Przykrywamy aby się dusiło.

  2. Po ok 20min dodajemy pokrojone pieczarki (według uznania, ja kroje w pasi) i cebule. Dalej dusimy.

  3. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy serek topiony i przecier pomidorowy.

  4. Jak serek się rozpuści wlewamy śmietanę wrzucamy ogórki kiszone pokrojone w talarki. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń