Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Strucla bakaliowa"
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 57
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 152
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 197
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 400
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 57
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 152
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 197
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 400
Składniki
Przepis przysłała Joanna Machynia z Gorlic
Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj drożdże, cukier i sól, wymieszaj. Mleko i masło podgrzewaj, aż masło się stopi. Lekko ostudź. Wlej do miski z resztą składników, dodaj żół tko. Wyrób na gładkie, elasty czne ciasto (w razie potrzeby delikatnie podsyp mąką). Odstaw na ok. 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto lekko zagnieć, rozwałkuj na kwadrat o boku 28 cm. Rozsyp równą warstwę bakalii (trochę owoców kandyzowanych możesz odłożyć do dekoracji). Ciasno zwiń. Struclę ułóż w wyłożonej papierem do pieczenia formie. Piecz ok. 30 minut w temp. 170°C. Ostudź.
Lukier: cukier puder dokładnie utrzyj z sokiem z cytryny i 2-3 łyżkami gorącej wody (lukier powinien być gęsty). Obficie polukruj struclę, posyp pokrojonymi owocami kandyzowanymi lub innymi bakaliami.
<strong>Czas przygotowania 55 min, ilość porcji 6, cena za porcję 1,60 zł.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie