Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Strucla jabłkowa na sposób wiedeński"
Polecam.
Odsłon: 135
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 80
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 644
Polecam.
Odsłon: 135
Makaron z czerstwego pieczywa to pomysł na wykorzystanie chleba i bułek, któr...
Odsłon: 80
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 644
Składniki
Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli. Wodę wymieszaj z olejem i jajkiem, wlej do mąki. Zagnieć ciasto. Odstaw na 30 minut. Rodzynki przebierz. Migdały posiekaj.
Jabłka obierz, pokrój na cząstki. Wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój na kawałeczki. Natychmiast skrop je sokiem z cytryny i wymieszaj z rodzynkami i migdałami.
Ciasto ponownie zagnieć. Rozwałkuj na jak najcieńszy prostokąt. Rozciągnij go, przesuwając pod plackiem dłonie od środka na zewnątrz. Posmaruj 1/2 masła i posyp tartą bułką. Rozłóż nadzienie z jabłek. Posyp cukrem z cynamonem.
Placek zwiń. Uformuj strudel. Przełóż na blachę przykrytą pergaminem. Wierzch ciasta posmaruj resztą masła. Strudel piecz ok. 35 mi- nut w temp. 200 st. Gotowe ciasto udekoruj, np. płatkami migdałowymi i cukrem pudrem.Źródło: Tina