Do góry

Desery Przepis na:

Strucla jabłkowa na sposób wiedeński

Strucla jabłkowa na sposób wiedeński

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18985

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Strucla jabłkowa na sposób wiedeński"

Składniki

  • 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ok. 50 ml wody
  • 3 łyżki oleju
  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 1/2 szkl. rodzynek
  • 10 dag migdałów
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sól
  • 4 łyżki stopionego masła
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli. Wodę wymieszaj z olejem i jajkiem, wlej do mąki. Zagnieć ciasto. Odstaw na 30 minut. Rodzynki przebierz. Migdały posiekaj.

  2. Jabłka obierz, pokrój na cząstki. Wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój na kawałeczki. Natychmiast skrop je sokiem z cytryny i wymieszaj z rodzynkami i migdałami.

  3. Ciasto ponownie zagnieć. Rozwałkuj na jak najcieńszy prostokąt. Rozciągnij go, przesuwając pod plackiem dłonie od środka na zewnątrz. Posmaruj 1/2 masła i posyp tartą bułką. Rozłóż nadzienie z jabłek. Posyp cukrem z cynamonem.

  4. Placek zwiń. Uformuj strudel. Przełóż na blachę przykrytą pergaminem. Wierzch ciasta posmaruj resztą masła. Strudel piecz ok. 35 mi- nut w temp. 200 st. Gotowe ciasto udekoruj, np. płatkami migdałowymi i cukrem pudrem.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń