Do góry

Desery Przepis na:

Strucla jabłkowa z sosem waniliowym

Strucla jabłkowa z sosem waniliowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 1880

Dodano:

Odsłon: 675

Bardzo prosty i pyszny deser. Smakuje na ciepło i na zimno. Domowy sos waniliowy jest wspaniałym dodatkiem.

Składniki

  • Ciasto francuskie - 2 opakowania
  • Jabłko - ok. 1,5 kg
  • Migdały - posiekane - 100g
  • Rodzynki - 100 g
  • Sok z cytryny - 4 łyżki
  • Cukier - 2 płaskie łyżki
  • Jajka - 1 szt.
  • SOS WANILIOWY:
  • Śmietana 30% - 250 ml
  • Mąka ziemniaczana - 10 g
  • Żółtko - 2 szt.
  • Cukier - 50 g
  • Laska wanilii - 1/4 szt.
  • Mleko - niewiele - do sosu
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Polewamy sosem z cytryny i mieszamy. Dodajemy rodzynki, cukier, podprażone na patelni migdały i wszystko mieszamy. Wykładamy na połowę każdego ciasta francuskiego wzdłuż dłuższego boku, zakładamy krótsze boki do środka i zawijamy wzdłuż dłuższego boku w rolady tak, by łączenie było na spodzie. Strucle przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 40 minut. Po upieczeniu polewamy sosem waniliowym lub jemy bez dodatków :)

  2. SOS WANILIOWY

    Połowę śmietanki mocno podgrzewamy, resztę mieszamy z mąką ziemniaczaną i dolewamy do gotującej się śmietanki cały czas mieszając. Jeśli jest zbyt gęsta dolewamy trochę mleka nieustannie mieszając (ja wlałam "na oko" :) ). Żółtka ucieramy z cukrem, dodając po trochu gorącego płynu, a na końcu miąższ z laski wanilii. Naczynie z sosem wstawiamy do zimnej wody, studzimy, często mieszając.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń