Do góry

Desery Przepis na:

Strucla makowa

Strucla makowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 4729

Dodano:

Odsłon: 21639

Makowce i wszelkie inne ciasta pieczone na drożdżach nie są moją mocną stroną ale jak to mówią praktyka czyni mistrza więc myślę że i ja kiedyś dojdę do "perfekcji" w tym ciężkim dla mnie do zrobienia wypieku ;)

Składniki

  • 0.5 kg. mąki
  • 2 żółtka
  • 0.5 szkl. cukru
  • 0.5 kostki Kasi
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 0.5 szkl. mleka
  • 0.5 łyżeczki soli
  • Dodatkowo: Masa makowa - użyłam gotowej z puszki Bakalland
  • -Lukier
  • -kandyzowana skórka pomarańczy
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać, dodać suche drożdże oraz sól.
    Margarynę roztopić (nie może być gorąca) mleko lekko podgrzać.
    Żółtka utrzeć z cukrem. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, wyrabiać ciasto aby odchodziło od ręki.
    Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Ciasto wyłożyć na stolnicę i wałkować cienko na kształt prostokąta.
    Na ciasto wyłożyć masę makową i posmarować pozostałym białkiem.
    Zwijać roladę i ułożyć na wysmarowanej blasze. Odstawić na około kwadrans.

    Piec 50-55min. w temp. 170"

    Po wystudzeniu polukrować, ja do lukru dodałam kilka kropel aromatu cytrynowego

    * Z podanej porcji wyszły mi 2 strucle makowe

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń