Do góry

Desery Przepis na:

Strucla makowa

Strucla makowa

Autor: foka20

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 4

Dodano: 25.12.2011

Odsłon: 8602

Ciasto pyszne ,tanie i od lat w zeszycie

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mak opłukać zalać wrzątkiem pozostawić na nic.Przecedzić osączyć dobrze następnie zmielić 3x przez maszynkę.Do połowy ciepłego mleka w kruszyć drożdże ,rozetrzeć z łyżką cukru i mąki ,odstawić do wyrośnięcia

  2. Następnie utrzeć żółtka z połową cukru dodać mąkę rozczyn sól i resztę mleka na końcu roztopioną połowę masła do ciasta wyrobić zostawić do wyrośnięcia

  3. .Mak wymieszać z pozostałym cukrem ,olejkiem migdałowym i masłem ,połączyć z ubitą pianą .Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować ,posmarować masą zawinąć w rulon a następnie w papier do pieczenia przełożyć do formy do pieczenia pozostawić do wyrośnięcia . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C piec około 1 godzinę .Udekorować wg uznania,.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń