Do góry

Desery Przepis na:

Strucla makowa

Strucla makowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 104 Ocena: 2399

Dodano:

Odsłon: 11665

Wychodzi 2 większe 3 mniejsze.Ja nie jestem dobra w ciastach więc nie zawsze wychodzą ale to zawsze się udaje.Przepis z jakiejś gazety.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mak ugotować(1h)3 razy zemleć z cukrem dodać stopione masło,pozostałe składniki pianę z białek.

  2. Drożdże rozetrzeć z częścią cukru,częścią mleka i częścią mąki odstawić do wyrośnięcia.Resztę mleka zagotować i zaparzyć resztę mąki dodać drożdże ubite na parze żółtka i pozostałe składniki oprócz masła zagnieść luźne ciasto.Na koniec dodać roztopione przestudzone masło i skórkę cytrynową .Wyrabiać aż zacznie odchodzić od ręki,odstawić do wyrośnięcia.

  3. Podzielić na trzy części rozwałkować na papierze do pieczenia nałożyć mak zwinąć włożyć do blach lub zawinięte w papier piec 45-50 min w 200 stopni. Po wystygnięciu polać lukrem i posypać skórką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agatokaj 20 grudnia 2015 Aby było dużo maku ja podwajam liczbę składników masy makowej.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 20 stycznia 2013 Pięknie wygląda,uwielbiam jak jest tak dużo maku ...5..

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

karolciaa 20 stycznia 2013 Pięknie wygląda i pewnie super smakuje :) Wędruje do ulubionych!

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń