Do góry

Desery Przepis na:

Strucla makowa ze śliwkami

Przepis dnia 2018-08-30
Strucla makowa ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 509 Ocena: 6840

Dodano:

Odsłon: 1868

Drożdżowa strucla makowa, zwinięta w ślimak. Dodatkowo udekorowana śliwkami i lukrem cytrynowym. Ciasto ładnie wygląda i jest pyszne.

Składniki

  • SKŁADNIKI NA 2 TORTOWNICE fi 25:
  • -80 g. drożdży-rozczyn(1 łyżka mąki+1 ł.cukru+1 ł.mleka letniego)
  • -2 jajka -2 żółtka -1/2 szklanki cukru -1 cukier waniliowy -szczypta soli
  • -800 g. mąki tortowej -ok.300 ml. mleka-letniego -200 g. masła-roztopionego i ostudzonego
  • NADZIENIE:
  • -850 g. maku z puszki -200 g. maku mielonego
  • DO POSMAROWANIA: -1 jajko
  • OWOCE:--ok.10 sztuk śliwek
  • LUKIER CYTRYNOWY:
  • -200 g. cukru pudru -sok z cytryny -kilka łyżek gorącej wody
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ciasto-Zaczynamy od rozczynu, rozcieramy drożdże z cukrem, mąką i mlekiem. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ucieramy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiewamy do jajek, wlewamy wyrośnięty rozczyn z drożdży. Dodajemy sól, mleko i chwilę mieszamy drewnianą dużą łyżką. Wlewamy rozpuszczone i letnie masło, mieszamy.Potem zagniatamy ręką do momentu ,aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Przykrywany ręcznikiem kuchennym i odstawimy do wyrośnięcia.

  2. Ciasto dzielimy na 8 części (4 na każdą tortownicę). Bierzemy porcje,kulkujemy w dłoniach i rozciągamy. Potem wałkujemy, podsypując mąką. Smarujemy 8 częścią zmieszanego maku z puszki z makiem mielonym. Zwijamy w rulon, potem w ślimak i układamy do wysmarowanej tortownicy.Następne części tak samo robimy z tym, że zwijamy już wokół pierwszego ślimaka w tortownicy.Z dwoma częściami postępujemy tak samo.

  3. Smarujemy rozkłóconym jajkiem.

  4. W przestrzeniach między struclami, wkładamy cząstki śliwek. Odstawić do wyrośnięcia.

  5. Piec ok.45 min. w 175 *C. Pod koniec pieczenia przykryć papierem do pieczenia.

  6. Zdjąć obręcz z tortownicy i odstawić do wystudzenia.

  7. lukier-Cukier puder wraz z sokiem, wymieszać z odrobiną gorącej wody, na lejącą papkę.Pędzelkiem posmarować tylko części widocznego ciasta.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

basiliana 30 sierpnia 2018 Mak i śliwki to świetne połączenie. Gratuluję przepisu dnia:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 30 sierpnia 2018 Gratulacje!widze, ze Twoje przepisy sa doceniane na interii a teraz tez przepis dnia! a przepis jest REWELACYJNY! Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

SlodkoSlodka83 30 sierpnia 2018 Pamiętam ją z Przyślij Przepis ;-) Gratuluję przepisu dnia Teresko :*) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 28 sierpnia 2018 Prezpieknie sie prezentuje a smak musi byc niebianski!!! Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń