Do góry

Desery Przepis na:

Strucla z makiem

Strucla z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12882

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Strucla z makiem"

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 10 dag masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 żółtka 1/4 szklanki mleka
  • 5 dag drożdży. Masa makowa: 20 dag maku
  • 2 żółtka
  • szklanka cukru 2 łyżki bułki tartej
  • 5 dag orzechów
  • 5 dag bakalii
  • łyżki miodu
  • 2 białka
  • szklanka cukru pudru
  • sok z cytryny
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Zrób roztwór z drożdży. Wymieszaj mąkę, drożdże, roztopione masło. Uformuj z niego kulę, włóż do miski z zimną wodą. Po 20 minutach ponownie je zagnieć.

  2. Mak sparz, zmiel, wymieszaj z cukrem, bułką, bakaliami i orzechami. Dodaj żółtka, miód, pianę z białek. Ułóż ją na rozwałkowanym cieście, zawiń. Piecz 40 minut.

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń