Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowa strucla z makiem pyszna, lekka, idealna.
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 34
Mój przepis na wspaniały dzień, to piosenka, kontakt z naturą i egzotyczne sm...
Odsłon: 18
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 26
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 34
Mój przepis na wspaniały dzień, to piosenka, kontakt z naturą i egzotyczne sm...
Odsłon: 18
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 26
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołek i wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, odrobinę soli i trochę ciepłego mleka. Mieszamy i czekamy aż drożdże podrosną. Dodajemy ciepłe mleko, roztopione masło, cukier i jajka. Wyrabiamy dokładnie ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wykładamy na stolnicę wysypaną mąką i dzielimy na 4 części. Zagniatamy każdą część i wałkujemy na kwadrat wielkości blachy w piekarniku. Masę makową wyjmujemy z puszki i dodajemy 2 jaka, dokładnie mieszamy. Układamy masę makową na rozwałkowane ciasto i zwijamy strucle. Strucle zawijamy w papier do pieczenia ( robimy w papierze małą zakładkę bo ciasto urośnie) i wstawiamy do piekarnika, Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 40 minut. Z podanych składników otrzymamy 4 strucle makowe.