Do góry

Desery Przepis na:

Strucla z makiem

Strucla z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 422 Ocena: 12295

Dodano:

Odsłon: 609

Strucla z makiem dla mnie rozkosz w ustach, ciasto mówi samo za siebie, że święta tusz, tusz.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3/5 kostki masła
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 dag drożdży
  • szczypta soli
  • Składniki na farsz makowy:
  • 2 szklanki suchego maku
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 kostki masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 1 filiżanka rodzynek
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3 kopiaste łyżki posiekanych orzechów laskowych
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki posiekanych suszonych moreli
  • Ponadto:
  • 1 białko
  • lukier
  • kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ucieramy masło z cukrem pudrem. Gdy masło stanie się puszyste i jednolite, dodajemy cały czas mieszając, całe jajko, żółtka, sól i wymieszane z ciepłym mlekiem drożdże.

  2. Gdy składniki się połączą, siejemy przez sito mąkę i wyrabiamy ciasto nie dłużej niż przez 8 minut. Wyrobione ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by wyrosło.

  3. Mak zalewamy wrzątkiem, stawiamy na najmniejszym ogniu i gotujemy (powinno lekko "mrugać") przez 10 minut. I odsączamy na gęstym sicie.

  4. Wychłodzony miksujemy kilka razy blenderem na końcu dodając cukier puder.

  5. Masło ucieramy na puch, dodając cukier i żółtka. A następnie dodajemy po trochę miód i zmiksowany mak.

  6. Na końcu dodajemy rodzynki, morele, skórkę pomarańczową, orzechy włoskie i laskowe. Wszystko dokładnie razem mieszamy.

  7. Gdy ciasto podwoi swoją objętość. Dzielimy je na dwie równe cześci i wałkujemy na dwa niezbyt grube prostokąty, cały czas podsypując mąką.

  8. Rozwałkowane ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem i nakładamy po równej warstwie farszu makowego na obydwa placki.

  9. Ciasto z makiem delikatnie zwijamy w roladę.

  10. Zlepiając końce, które podwijamy pod spód i od razu układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i stawiamy w ciepłe miejsce. Gdy lekko podrośnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160'C na 30 minut. Po tym czasie podnosimy temp. do 200'C i pieczemy aż ciasto się zrumieni.

  11. Jeszce ciepłe ciasto polewamy lukrem i posypujemy kandyzowana skórką pomarańczową. Smacznego !!!

  12. ;-D

  13. ;-)))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń