Do góry

Desery Przepis na:

Strucla z makiem

Strucla z makiem

Autor: kibi87

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 860

Dodano: 16.01.2011

Odsłon: 44659

Nie tylko na święta:)

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: Do przesianej mąki dodać cukier, cukier waniliowy, pokruszone drożdże, wlać mleko. To wszystko rozmieszać, dodać żółtka i wyrabiać ręką około 20 min. Dodać 6 dag roztopionego masła i ponownie wymieszać na gładką masę. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

  2. Farsz makowy: Suchy mak zalać litrem wrzącej wody, postawić na bardzo małym ogniu na 8-10 min. Mak powinien puszczać lekkie bąbelki. Odstawić do ostygnięcia. Dobrze napęczniały mak odcedzić na bardzo gęstym sicie i trzykrotnie zemleć.

  3. W dużym garnku rozpuścić dużą łyżkę masła, dodać miód, zmielony mak, bakalie wg uznania i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać, pozostawić na małym ogniu przez 10 min, często mieszając. Odstawić z ognia. Gdy masa dobrze przestygnie dodać 3 całe jajka. Następnie kieliszek alkoholu.

  4. Przygotowane ciasto rozwałkować w kształcie prostokąta i przykryć równą warstwą makowego farszu w taki sposób, by po bokach pozostało po 2 cm wolnego ciasta. Ostrożnie zwinąć, nałożyć na papier do pieczenia, zwinąć tak aby zostało troszkę luzu. Odstawić na około 30 min do wyrośnięcia. Piec 180stopni przez około 50 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pesto 24 grudnia 2013 Niestety ale wyszła mi jakaś masakra. To ciasto chyba trzeba by podzielić na 2 części i zwinąć 2 mniejsze i zgrabniejsze makowce. Ja zwinęłam jeden zgodnie z instrukcją, a w trakcie pieczenia zaczęło tak wyrastać z obu końcówek, że zafajdało mi cały piekarnik... a to co zostało w środku papierowego rulonu zamieniło się w zakalec :( Makowiec był tak wielki, że spalił się prawie na czarno z zewnątrz a w środku pozostał niedopieczony. ciasto w całości musiało wylądować w koszu, niestety. :(

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nana 08 kwietnia 2012 na pewno smaczna ta strucla,tak starannie przygotowane skladniki........a nie mak z puszki,,,,,,,warto zadac sobie trudu,jezeli ciasto ma byc ciastem...czyms co zadowoli nie tylko nasze kupkii smakowe...no i estetyka tez swoje robi .........brawo

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kibi87 17 stycznia 2011 cała sztuka w zawijaniu w papier do pieczenia, trzeba to zrobić dokładnie i zostawić około 1cm luzu:)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gosia29 17 stycznia 2011 Uwielbiam struclę makową, tylko moja nigdy tak pięknie nie wygląda zawsze podczas pieczenia gdzieś pęknie.
Twoja wyborna!

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 16 stycznia 2011 Strucla wygląda bardzo smacznie. Jedno z moich ulubionych ciast.5 Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń