Do góry

Desery Przepis na:

Strucla z makiem i bakaliami.

Strucla z makiem i bakaliami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1401 Ocena: 17827

Dodano:

Odsłon: 3932

Bardzo smaczna strucla z makiem i bakaliami, idealna na świąteczny stół.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masa makowa:

    Zaparzamy mak we wrzącej wodzie 10-15 minut, przecedzamy przez gęste sito, studzimy i mielimy przez sitko 2 mm dwukrotnie. W garnczku doprowadzamy do wrzenia śmietanę z cukrem, cały czas mieszamy. Dodajemy zmielony mak i pozostałe bakalie oraz olejek migdałowy. Cały czas dokładnie mieszamy wszystko. Ostudzoną masę możemy nakładać na rozwałkowany placek z ciasta.

  2. Ciasto:

    Mąkę przesiewamy, łączymy z rozpuszczoną margaryną. Dodajemy drożdże w płynie (wcześniej zmieszane z 3 łyżkami cukru), 2 jajka, 2 żółtka, śmietanę, cukier waniliowy oraz szczypta soli. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

  3. Z ciasta rozwałkowujemy 2 placki o bokach 30 cm 40 cm.

  4. Na rozwałkowane placki z ciasta rozsmarowujemy masę makową z marginesem po obwodzie 2 cm. Zwijamy w rulon, boki zlepiamy.

  5. Struclę zawijamy w papier do pieczenia (musimy dać luz około 1 cm między papierem a ciastem) i układamy na blasze. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia.

    Z odciętych kawałków ciasta robimy trzecią struclę mniejszą, tniemy ją na 4 równe kawałki, pośrodku odciskamy rączką łyżki drewnianej kreskę tak by masa makowa lekko uchyliła się na boki. To będą takie bułeczki. Po wyrośnięciu bułeczki smarujemy białkiem i możemy posypać rozdrobnionymi orzechami i migdałami.

    Następnie pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni.

  6. Upieczone 4 bułeczki z pozostałego ciasta i masy makowej.

  7. Składniki na lukier:

    1 szklanka cukru pudru
    sok z połowy cytryny
    posiekane orzechy włoskie lub migdały do posypania

    wykonanie lukru:

    Wyciśnięty sok z połowy cytryny wlewamy do cukru pudru, intensywnie mieszamy tak aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Wyjmujemy z piekarnika naszą struclę i jeszcze ciepłą smarujemy lukrem oraz posypujemy posiekanymi orzechami lub migdałami, tak by się dobrze wtopiły w lukier. Ostudzoną możemy konsumować.
    ------------------------------------------------------------------------------------------
    Polewa czekoladowa

    Składniki na polewę czekoladową:

    masło 10 dag
    cukier puder 0,5 szklanki
    mleko 1 łyżka
    mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
    kakao 2 łyżki

    Wykonanie polewy:

    Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia się składników, cały czas mieszamy. Nie możemy dopuścić do zagotowania.


    Upieczone strucle polewamy lukrem lub polewą czekoladową, posypujemy bakaliami.

  8. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń