Do góry

Przekąski Przepis na:

Strudel

Strudel

Autor: kaska11162

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 154

Dodano: 21.11.2010

Odsłon: 6177

Mimo mało wykwintnych składników, potrawa dość niecodzienna.

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: Z mąki,jajka, oleju, soku z cytryny, wody i szczypty soli zagnieść elastyczne ciasto. Zawinięte w folię pozostawić na ok. 30 min w temp. pokojowej.

  2. Na posypanej mąką ściereczce rozwałkować ciasto na możliwie duży placek (ok. 30x50 cm).

  3. Farsz:Pieczarki, cebule posiekać w kostkę, boczek pokroić w paski. Posiekane pieczarki i cebulę podsmażyć ok.5 min na wytopionym boczku. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem, dusić ok. 10 minut. Łopatkę wieprzową zmielić na mięso mielone. Zimne pieczarki wymieszać z jajkami i mięsem mielonym.

  4. Rozwałkowane ciastko obłożyć szynką, zostawiając ze wszystkich stron ok. 5 cm wolnego brzegu. Szynkę posmarować farszem i posypać startym serem. Ciasto zwinąć ostrożnie za pomocą ściereczki i położyć na natłuszczonej blasze

  5. Posmarować strudel mlekiem i posypać nasionami sezamu. Piec ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

  6. Strudel można podawać z barszczem czerwony ( może być dobrą potrawą w wigilię jako przystawka przed główną kolacją, tylko mięso zastępujemy kapustą). Strudel również dobrze smakuje z sosem pieczarkowym lub po prostu z ketchupem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Mole3 21 listopada 2010 Wspaniały pomysł! Z pewnością wypróbuję. Pozdrawiam.

14 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń