Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Strudel maślany z wiśniami"
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 122
Polecam.
Odsłon: 195
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 32
...ale pyszny.
Odsłon: 89
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 122
Polecam.
Odsłon: 195
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 32
...ale pyszny.
Odsłon: 89
Składniki
Czas przygotowania: 135 minut. 1 porcja: 335 kcal. Cena porcji: 1,25 zł
Ciasto: stop ok. 8 dag masła, odstaw je do przestudzenia. Mąkę przesiej do miseczki, dodaj sól. Zrób wgłębienie. Wlej do niego żółtka oraz ok. 2/3 stopionego masła. Zagnieć ciasto, dolewając około 1/4 szklanki letniej wody.
Kiedy ciasto zacznie odchodzić od rąk i ścianek miseczki, posmaruj je odrobiną odłożonego masła. Przykryj miseczką odwróconą do góry dnem. Pozostaw na 30 minut.
Nadzienie: białka ubij na sztywno. Pianę z białek delikatnie domieszaj do masy makowej. Przypraw ją mielonymi goździkami oraz cynamonem. Wiśnie osącz na sitku.
Ciasto rozwałkuj na cieniutki placek, lekko podsypując mąką. Potem palcami rozciągnij go tak, by miał wymiary 45x60 cm. Posmaruj resztą stopionego masła. Rozsmaruj na nim masę makową. Posyp wiśniami. Zwiń.
Strudel przełóż na blachę przykrytą pergaminem. Resztę masła stop, posmaruj nim wierzch ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 225 st. Piecz przez 40 minut. Posyp cukrem pudrem z wanilią.Źródło: Tina