Do góry

Desery Przepis na:

Strudel po krakowsku

Strudel po krakowsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18985

Dodano:

Odsłon: 0

Smaczny pomysł na "Strudel po krakowsku"

Składniki

  • Do 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ok. 50 ml wody
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki masła
  • sól. Do 50 dag wydrylowanych wiśni
  • 1/2 szklanki cukru
  • mielony cynamon i goździki. Do posypania: cukier puder
  • wiórki z czekolady
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli. Wodę wymieszaj z olejem i jajkiem, wlej do mąki. Zagnieć gładkie ciasto. Odstaw je na 30 minut.

  2. Następnie ciasto rozwałkuj na jak najcieńszy prostokąt. Placek dodatkowo rozciągnij palcami. Masło stop, odstaw do przestudzenia. Placek posmaruj 2/3 masła, rozłóż na nim wiśnie. Posyp je cukrem, cynamonem i goździkami. Zwiń. Strudel ułóż na blasze.

  3. Posmaruj resztą masła. Piecz 50 minut w temp. 180 st. Ciasto posyp cukrem pudrem oraz wiórkami czekolady. Podawaj np. z lodami.

  4. Jedna porcja zawiera: 235 kcal

  5. Ile pracy to wymaga:YYYY

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń