Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Strudel z makiem"
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 131
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 57
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 25
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 40
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 131
Do wielbicieli curry nie należę, ale jak mi coś posmakuje, będę chciała powtó...
Odsłon: 57
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 25
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 40
Składniki
Przesiej 25 dag mąki, dodaj sól, jajko wodę oraz olej. Zagnieć elastyczne ciasto (powinno odchodzić od rąk). Z ciasta uformuj kulę, włóż je do miski i zalej olejem (powinno być całe zanurzone w oleju). Odstaw na ok. 30 min.
Na stolnicy lub blacie rozłóż bawełnianą ściereczkę i posyp pozostałą mąką. Ciasto wyjmij z oleju i rozwałkuj je na prostokąt. Pod spód ciasta podłóż dłonie i lekko je rozciągaj na długość ok. 40 cm.
Na jednej części ciasta, około 15 cm od brzegu, rozłóż masę makową uformowaną w podłużny kopczyk. Pomagając sobie ściereczką zwiń ciasto w rulon. Końcówki ciasta dociśnij i podłóż pod spód.
Ciasto delikatnie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (łączeniem do dołu) a jego wierzch posmaruj roztopionym masłem. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C.
Włóż blachę z ciastem, piecz ok. 40 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Wystudź w uchylonym piekarniku. Tuż przed podaniem oprósz je cukrem pudrem.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut
Porcja: 260 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie