Do góry

Dania główne Przepis na:

Stuffing

Stuffing

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1954

Dodano:

Odsłon: 18583

Bardzo proste, aromatyczne nadzienie, idealne do drobiu. W Kanadzie przyrzadzane na Thanksgiving (swieto dziekczynienia) i na Swieta

Składniki

  • chleb tostowy pokrojony w kostke (1cm na1cm), 10 szklanek
  • seler naciowy pokrojony, 2 szklanki
  • cebula posiekana, 2 i pol szklanki
  • suszona szalwia, 2 lyzeczki
  • sol, 2 lyzeczki
  • tymianek suszony, 1 lyzeczka
  • pieprz, pol lyzeczki
  • majeranek, szczypta
  • maslo, niecala szklanka
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na patelni roztopic maslo, dodac cebule , seler i przyprawy, czesto mieszajac smazyc okolo 10min. Jesli nadzienie jest przygotowywane i pieczone w osobnym naczyniu (tak to jest najczesciej przyrzadzane w Kanadzie) to po usmazeniu polaczyc z chlebem. Gotowa miksture wylozyc do zaroodpornego naczynia, przykryc folia aluminiowa i zapiec w piekarniku, (okolo 30min w temperaturze 160stC )

  2. Jesli nadziewamy drob to przesmazona mieszanke nalezy najpierw ostudzic w lodowce (okolo 24h) a nastempnie przed samym nadziewaniem polaczyc z chlebem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń