Do góry

Desery Przepis na:

Styropian czekoladowy

Styropian czekoladowy

Autor: magdaniel

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 1542

Dodano: 12.06.2010

Odsłon: 30338

Jakis czas temu Mirabelka zamiescila przepis na ciasto styropian,co przypomnialo mi ze kiedys wykonywalam takie ciasto o tej samej nazwie, odszukalam przepis wykonalam i jest !

Składniki

  • Na ciasto:
  • maka 300 g
  • maslo 200 g
  • cukier 50 g
  • proszek do pieczenia szczypta
  • kakao 1 lyzka
  • zoltka 2 szt
  • NA KREM :
  • smietana kwasna 18 % pol litra
  • bialka jaj 3 szt
  • kokos drobny lub zmieony 100 g
  • budyn waniliowy 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia pol lyzeczki
  • czekolada mleczna na pol z gorzka150 g plus 50 ml smietanka plynna slodka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Skladniki na ciasto zagniesc i wlozyc do lodowki lub zamrazarki, w tym czasie ubic bialka na sztywno pod koniec ubijania dodac cukier i ubijac do uzyskania szklistej sztywnej piany, nastepnie dolozyc do niej pozostale skladniki czyli smietane, sypki budyn, kokos i proszek zamieszac lekko do polaczenia skladnikow,

  2. polowa ciasa wyscielic forme, wylac na to mase, druga polowe ciasta utrzec na tarce i wsypac na mase, piec okolo 60 min w 180 stopniac, ciasto bardzo urosnie ale pozniej stygnac opadnie ale nie przejmowa sie to normalne, po ostygnieciu polac ciasto polewa czekoladowa zrobiona z rozpuszczonej czekolady mlecznej pol na pol z gorzka i wymieszane ze smietanka, wstawic w chlodne miejsce najlepiej odstawic na 12 godzin po tym czasie najlepiej smakuje, smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

basga 22 lutego 2011 Piekłam dziś styropian i to z podwójnej porcji składników,wyszła cała duża blacha pysznego ciasta,trochę przypominającego sernik.Polecam bo łatwe i smaczne ciasto.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

magdaniel 01 lipca 2010 prawda nie napisalam ile cukru do smietany tak naprawde to dawalam na oko i smakowalam zeby bylo slodkie jak bede robila nastepnym razem odmierze i napisze dokladnie ile dalam, pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

polkangaroo 13 czerwca 2010 Gdybym Twoim "styropianem czekoladowym" ocieplał dom to zostały by z niego zapewne tylko druty żelbetonowe bo cała reszta została by zjedzona. Pyszny przepis.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 12 czerwca 2010 Fajnie, że dałaś taki przepis :) taka wersja ciasta też na pewno jest pyszna :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń