Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 839
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 22
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 56
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 24269
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 839
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 22
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 56
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 24269
Składniki
Filety z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w długie paski. Oprószyć przyprawami. Skropić olejem i dokładnie wymieszać, aby przyprawy dobrze przylegały do mięsa. Paski mięsa nabijać na patyczki wzdłuż, lekko je skręcając. Przygotowane szaszłyki układać na tacce aluminiowej lub talerzu i wstawić do lodówki na ok. 30 minut, aby mięso się przemacerowało. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 °C. Wstawić tackę z szaszłykami i piec ok. 25-30 minut. Jeśli ktoś nie ma akurat pod ręką aluminiowej tacki suflaki można upiec na blaszce wyłożonej folią aluminiową, którą należy skropić odrobiną oleju. W połowie czasu pieczenia przewrócić suflaki na drugą stronę. Suflaki można podawać z frytkami i różnymi sałatkami. Ja proponuję sałatkę z sosem vinegret z dodatkiem suszonych śliwek i pomidorków koktajlowych. Przepis na sos vinegret znajduje się na http://www.smakowisko.pl/menu/zielono-mi/mix-salat-w-sosie-winegret-z-kurczakiem-mango
Filety z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w długie paski. Oprószyć przyprawami. Skropić olejem i dokładnie wymieszać, aby przyprawy dobrze przylegały do mięsa.
Paski mięsa nabijać na patyczki wzdłuż, lekko je skręcając. Przygotowane szaszłyki układać na tacce aluminiowej lub talerzu i wstawić do lodówki na ok. 30 minut, aby mięso się przemacerowało.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 °C. Wstawić tackę z szaszłykami i piec ok. 25-30 minut. Jeśli ktoś nie ma akurat pod ręką aluminiowej tacki suflaki można upiec na blaszce wyłożonej folią aluminiową, którą należy skropić odrobiną oleju. W połowie czasu pieczenia przewrócić suflaki na drugą stronę.
Suflaki można podawać z frytkami i różnymi sałatkami. Ja proponuję sałatkę z sosem vinegret z dodatkiem suszonych śliwek i pomidorków koktajlowych.